Rijstkoker
Indonesische recepten,  Reviews

Waarom ook jij een rijstkoker nodig hebt!!

In een van mijn eerdere blogpost uit 2020 heb ik al eens kort beschreven waarom een rijstkoker een ‘musthave’ is, wanneer je veel Aziatisch kookt. Want of je nu Indonesisch, Thais of Chinees kookt, vaak is witte rijst een groot onderdeel van het gerecht. Laat ik er nu maar eens wat uitgebreider een post over schrijven.

Can’t live without it!

Zoals ik al eerder heb beschreven, ben ik opgevoed door mijn Indonesische moeder (en nee ze is niet in Nederland opgegroeid, maar in Indonesia). Tot aan mijn pubertijd wist ik niet eens dat je rijst ook op een andere manier kon bereiden. Ik was helemaal verbaasd dat een moeder van ex-vriendje ooit nasi goreng maakte, in een pan en kruiden van een Knorr mix pakje gebruikte. De rijst was enorm korrelig en de kruiden… tja dat was niet mijn smaak want ik was immers anders gewend. Naarmate ik ouder werd begreep ik dat het voor Nederlandse mensen niet vanzelfsprekend is om een rijstkoker te hebben. Dit besef kreeg ik meer en meer toen ik over de vloer kwam bij mijn Nederlandse vriendinnen. Toen ik kleiner was, ging ik altijd met mijn moeder mee op bezoek bij haar Indonesische vriendinnen, waar altijd eten op tafel stond en in de keuken altijd in het zicht een rijstkoker stond.  Maar nu ik mijn Nederlandse vriendinnen en vriendjes thuis bezocht, begreep ik dat je rijst ook op een andere manier kan maken.

Toen ik mijn vent, een ‘ras echte hollander’, leerde kennen in 2014 was ik ‘flabbergasted’ toen ik een rijstkoker in zijn keuken zag. Ook vol in het zicht. Ik vroeg hier naar en hij gaf aan dat hij vaak rijst eet in combinatie met pittige vis.  Na wat doorvragen, bleek hij in het verleden meerdere Indonesische vriendinnen te hebben gehad en is hij gaan houden van het eten. Gemiddeld drie keer per week at hij witte rijst. Tja, dit moet een ‘match made in heaven’ zijn toch! Maar hij beschreef voornamelijk het gemak van hiervan. Dit deel ik graag met je:

Voordelen van een rijstkoker zijn:

  • Jouw rijst is altijd perfect gaar
  • Tijdens het koken hoef je er niet naar om te kijken
  • Er zit een automatische timer op, dus hij kan ook niet overkoken
  • Het maakt niet uit welke rijstsoort je gebruikt
  • (van horen zeggen) Je rijst brandt niet aan in de pan
  • Wanneer de rijstkoker klaar is met koken, gaat hij automatisch over op de ‘warmhoud’ stand. Je hebt dus geen last van koude rijst als je later nog wat wilt opscheppen.

Hoe gebruik je een rijstkoker?

1. Heb je een maatbeker die bij de rijstkoker zat, gebruik die altijd. 1 beker staat voor 1 persoon rijst. Heb je geen maatbeker meer, pak dan een koffiekop. 1 kop staat ook ongeveer tot 1 persoon rijst.

2. Was de rijst grondig!!! Dit is in Indonesia voornamelijk ontstaan om eventueel pesticiden of andere bacteriën te verwijderen. Nu doen we het vooral om helder water te krijgen. Is het water niet helder of je wast de rijst niet, dan zit er veel zetmeel in het water, je rijst is plakkeriger. Dit wil je niet, vooral wanneer je de rijst ook nog gaat bakken in bijvoorbeeld in Nasi Goreng. Let op, zorg dat je de bak wel afgedroogd in de waterkoker zet.

3. Vul de rijstkoker met water. De vuistregel is als volgt: zorg dat het waterniveau net een vingerkootje onder water staat.

4. Zet de rijstkoker aan. Je rijst is binnen 20 minuten klaar. Omdat je er geen omkijken meer naar hebt, kun je nu starten met het eventueel bereiden van de bijgerechten, zoals het opwarmen van bijv Ayam Pedis.

Tot op heden, maak ik mijn rijst nog altijd in een rijstkoker. Ik ga mij er niet aan wagen om rijst te koken in een pan. Ik zou ook niet weten hoe dit moet en waarom zou ik dit leren. Ik heb immers mijn betrouwbare rijstkoker!

Wanneer ik een recept heb waar rijst wordt genoemd, zal ik ook proberen te benoemen wanneer het moment is om de rijstkoker aan te zetten. Zo leer je meteen, om alle gerechten tegelijk of wanneer je het nodig hebt klaar te hebben!!

Wanneer je nog wilt lachen, bekijk dit filmpje eens. Voor mij een realistisch filmpje. Ik zou namelijk ook zo kunnen reageren.  Have fun!


The Urban Indo deelt Indonesische gerechten die ze van haar moeder heeft geleerd. Maar veel gerechten kunnen op een andere manier gemaakt worden, omdat elke provincie van Indonesië weer andere gebruiken heeft. Daarom kan iemand anders een gerecht weer compleet anders klaarmaken met andere ingrediënten. Dat maakt de Indonesische keuken zo gevarieerd.


Vergeet niet mijn social media kanalen te liken!!!

Volg mijn twitter account hier!

Of like mijn Instagramaccount hier!

En vergeet vooral mijn Facebookaccount niet!