Azie,  Indonesische recepten,  Oosterse recepten

Pangsit- My guilty pleasure!


Pangsit is een gerecht dat mij direct mee terug neemt naar Indonesia, toen ik een heel klein meisje was. Ik heb eerder beschreven dat ik als klein meisje (en eigenlijk ook als puber) Indonesisch eten weigerde te eten. Een ramp voor mijn familie als wij in Indonesia op bezoek waren. Mijn eetdrama begon al met het ontbijt. In Indonesia is het gebruikelijk om warm te ontbijten, vaak een klein bord Nasi Goreng met een spiegelei. (Ik hoor veel Nederlanders al zeggen: ‘Watttt? Warm eten als ontbijt?” Je kunt het je niet voorstellen, maar het is echt heerlijk wakker worden met Nasi Goreng). Maar mijn familie deed alles om mij gelukkig te houden. Zij regelden dan brood voor mij. Maar ja, brood in Indonesia is simpelweg niet het zelfde als brood in Nederland. Het was droog en wat taai. Dus zo’n verwend kind dat ik was, weigerde ook dat te eten (Ik heb het te doen met mijn moeder en terwijl ik dit schrijf, besef ik dat karma zijn werk doet, want nu is mijn eigen dochter een moeilijke eter…) Er waren maar weinig dingen die ik in Indonesia at als klein kind, maar mijn familie had snel door wat ik wel lekker vond. Zo namen zij mij mee naar een van de vele malls die Jakarta (of eigenlijk heel Indonesia) kent. In elke mall heb je het wel bekende foodcourt en dan nam mijn familie mij vaak mee naar het eettentje genaamd Bakmi GM. Hier kan je veel gerechten eten, maar wij kwamen hier voornamelijk om Baso (Indonesische ‘gehakt-/ visballen’ soep) te eten. Dit lustte ik wel en mijn moeder zorgde ook altijd voor Pangsit. Dit was immers een bekend bijgerecht. And I was sold…. Pangsit at ik alsof het een zak chips was. Dit ‘bij’ -gerecht is altijd een van mijn favorieten gebleven. Het is krokant, smaakvol en ‘it just makes me happy’.

Toen ik eindelijk mijn interesse in de Indonesische keuken kreeg, leerde mijn moeder mij vrij snel hoe je Pangsit maakt. Het verbaasde mij hoe makkelijk dit te maken is. Let wel, als mijn moeder en ik koken, dan is het wel vaak dat wij meerdere gerechten tegelijk maken. Dus wij kiezen dan vaak de makkelijke weg, door kant en klare ‘wonton’ deegvellen te gebruiken. Dus ja, wij maken ook gebruik van een ‘cheat’. Desalniettemin, het is nog steeds overheerlijk!

Ik maak dit vaak als bijgerecht of om lekker te snoepen wanneer ik iets op tafel wil zetten, of om te trakteren. Wanneer ik jarig ben, deel ik geen taart uit, maar zorg ik voor Pangsit, loempia’s, martabak en risoles. Vaak met hulp van mijn moeder, zij maakt dan twee gerechten en ik maak er vaak twee. En zo introduceer ik stiekem veel mensen met de Indonesische keuken! Een paar vriendinnen van mij die de keuken niet kenden voor ze mij leerde kennen, geven ook aan dat Pangsit een van de favoriete hapjes is. En het is ook nog eens makkelijk om te maken!!

Invriezen:
Ook Pangsit kan je makkelijk invriezen! Zorg ervoor dat ze goed afgekoeld zijn voor je ze in diepvrieszakjes doet. Ze zijn ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Opwarmen: 10 min in de oven op 200 graden.

Benodigdheden

– Keukenmachine of staafmixer
– snijplank
– Theelepel
– wokpan
– Frituurschep

Ingrediënten

– Wontonblad ( te kopen bij elke aziatische toko, zie vriesvak)
– 1 flinke kipfilet
– 2 eetlepels sesamolie
–  1 eetlepel oestersaus
– 2 lenteui
– 1 a 2 tenen knoflook (wat jij lekker vindt)
– beetje zout (naar smaak.
– Zonnebloem olie voor te bakken

LET OP: Zorg dat de wonton bladeren ontdooid zijn voor je begint. Een dag van te voren in de koelkast, of een paar uur uit de vriezer. Open de verpakking NIET, zolang je aan het ontdooien bent. Anders worden ze heel droog.

Bereiden van Pangsit

Snijd de lente-ui in kleine stukken (uiteraard even goed schoonmaken). Pel de knoflooktenen, en hak in 2 delen, snijdt de kipfilet in kleine blokjes.

Voeg alle ingrediënten toe (behalve de zonnebloemolie) in de keukenmachine of maal fijn met een staafmixer. Zorg dat alles in fijn gemalen geheel is. De geur van sesamolie en oestersaus moet je tegemoet komen.

Doe het geheel in een schaal.

Volg de video, voor hoe je de Pangsit vouwt.

Wanneer alles gevouwen is, is het tijd om te bakken. Plaats ongeveer 5 a 6 Pangsit in het midden van de wokpan (die gevuld is met olie)
Wanneer de Pangsit goudbruin is, dan zijn ze klaar.

Goed uitlekken in een vergiet.