Nasi Goreng
Indonesische recepten

Makkelijke Nasi Goreng

Nasi Goreng is mijn ‘go to’ gerecht. Als ik snel iets moet maken voor twee dagen of voor ongeveer vijf á zes man, dan kies ik hiervoor. Het is heerlijk en ook nog eens simpel te bereiden. Een bijkomend voordeel is dat je meteen een grote portie kan maken voor een grotere groep. Het is niet echt aan te raden wanneer je daarna op stap gaat, want de knoflook-lucht blijft hangen, maar heerlijk wanneer je een ‘hangover’ hebt of gewoon iets snel klaar wil hebben na een lange dag werken.

Ik maak vaak een te grote portie Nasi Goreng. Dit geef ik dan weg, of neem het mee voor iemand, zodat er niet gekookt hoeft te worden. Je kan er iemand zo enorm blij mee maken. Ik heb het ook ooit meegenomen naar een vriendin van mij in Rotterdam (Roëlla, shout out naar jou!!), zodat we lekker Nasi Goreng als ontbijt hadden. Ideaal als je de dag ervoor een festival hebt gehad. Perfect kater-voer!

Nasi Goreng van mijn mama

Het Nasi Goreng recept dat ik nu ga delen is afkomstig van mijn moeder, die het weer van haar moeder heeft geleerd. Uit Malang, Oost Java. Ik ben trots dat ik dit gerecht zo mag delen. Het doet mij altijd herinneren aan de tijden dat ik bij mijn familie op bezoek ben en ik in de ochtend van de slaapkamer naar beneden liep en er al Nasi Goreng was gemaakt voor ontbijt. Wat veel Nederlanders zich niet kunnen voorstellen, maar Nasi Goreng in de ochtend is echt hemels en in Indonesië doodnormaal om dat in de ochtend te eten. Indonesische mensen eten vaak warm in de ochtend. Dit heb ik enorm moeten leren, want toen ik een klein kind was, wilde ik alleen brood of cornflakes. Ik was een enorm moeilijke eter als kind, omdat ik een ‘overkill’ aan Indonesisch eten kreeg.

Er zijn vele manieren om Nasi Goreng te maken. De Indonesische mensen gebruiken altijd kip, maar het gerecht is hier enorm verwesterd. Het is hier meer gebruikelijk om varkensvlees te nemen.  Dit is in Indonesië ‘not done’, want wist jij dat Indonesië het grootste moslimland ter wereld is? 90% van de Indonesische bevolking is Moslim. Gebruik jij wel liever varkensvlees,  dan moet je dat uiteraard gewoon doen. Blijf altijd experimenteren met wat jij lekker vindt.

Nasi Goreng met behulp van een rijstkoker…

Rijstkoker
Mijn trouwe mini rijstkkoker..

Eet je graag Nasi Goreng, dan is mijn tip om toch te investeren in een rijstkoker. Of wanneer je veel witte rijst gaat eten omdat je veel Indonesische bijgerechten maakt. Een rijstkoker zet je snel aan en je hebt er geen omkijken meer naar. Zo kan jij je focussen op de andere elementen van het koken.
Ik heb zelf nog nooit rijst in een pan gekookt en ik geef eerlijk toe dat ik niet eens weet hoe dat moet. Ik ben opgegroeid met een rijstkoker. Ons rijst zal nooit korrelig zijn, maar altijd perfect om het naderhand te wokken of bakken (‘goreng’).

Vergeet niet om de rijst goed te wassen voor je deze kookt.  Het water waar de rijst in zit, moet helder zijn. Je verwijdert nog wat achtergebleven viezigheid maar ook het overtollige laagje zetmeel. De laag zetmeel kan ervoor zorgen dat de rijst erg plakkerig wordt en dat wil je niet hebben als je de rijst nog gaat wokken of bakken (Maar het moet ook niet te korrelig zijn).

Benodigdheden

 • Rijstkoker of pan om rijst in te koken
 • Wokpan
 • Kleine koekenpan
 • Snijplank
 • Goed mes

Ingrediënten voor 4 personen

 • 4 kopjes Pandan-rijst
 • 5 lente-ui
 • 2 grote uien
 • 2 tot 4 knoflooktenem
 • 400 gr. kipfilet of kippendij (laat achterwege voor de vegetarische variant)
 • (optioneel kleine roze garnalen)
 • 3 eieren
 • 2 tot 4 maggiblokjes (per 2 verpakt)
 • 2 tot 4 el Oestersaus
 • 2 eetlepels Sambal Oelek (of gebruik 2 tot 3 gesneden rode pepers)
 • 5 el Ketjap Manis
 • 1 tl witte peper
 • Flinke scheut Zonnebloem olie voor in de wokpan

Bereiding van de Nasi Goreng

Kook de rijst. (Tip; gebruik een rijstkoker. Scheelt in tijd plus je gebruikt geen pit op het fornuis. )

Snipper de ui en snijd de knoflook klein (of gebruik de knoflookpers).

Doe de olie in de wokpan en voeg de ui en knoflook toe. Fruit tot de ui glazig is. Gebruik je verse lombok (rode peper), Snijdt deze dan ook en voeg deze toe bij de ui en knoflook. Snijdt ondertussen de kipfilet of kippendij in stukken. Voeg deze toe aan de wokpan. (Je kan nu ook de garnalen toe voegen, wanneer je deze erbij wil.)

Je voegt nu de Oestersaus en Ketjap Manis toe aan de kip, ui en knoflook. Blijf goed roeren tot de kipfilet of kippendij gaar is. Op moment dat de rijst gaar is, voeg deze toe in de wokpan. Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe in de wokpan.

Wok alle ingrediënten goed door elkaar, zodat de rijst dezelfde kleur heeft. Voeg de sambal oelek (als je geen rode pepers gebruikt) toe en wok goed door.

Roerbak in een koekenpan de eieren of als je een gevorderde kok bent; maak in het midden van de wokpan ruimte en roerbak daar de eieren en voeg het ei toe aan de wokpan.

Of maak een spiegelei om bovenop de nasi te leggen zoals ze in Indonesia doen. Snijd ondertussen de lente-ui in kleine stukjes en voeg deze toe in de wokpan en wederom goed doorroeren.

Lekker met komkommer Atjar  en gebakken uitjes.


The Urban Indo deelt Indonesische gerechten die ze van haar moeder heeft geleerd. Maar veel gerechten kunnen op een andere manier gemaakt worden, omdat elke provincie van Indonesië weer andere gebruiken heeft. Daarom kan iemand anders een gerecht weer compleet anders klaarmaken met andere ingrediënten. Dat maakt de Indonesische keuken zo gevarieerd.


Vergeet niet mijn social media kanalen te liken!!!

Volg mijn twitter account hier!

Of like mijn Instagramaccount hier!

En vergeet vooral mijn Facebookaccount niet!

3.5 2 stemmen
Article Rating
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fred
Fred
2 jaren geleden

Jummy gelukt en lekkerrrrrr