Krakau Marktplein
Europa

Krakau- Me, Myself and I!

Vorig jaar heb ik, in goed overleg met mijn partner, ervoor gekozen om even met mijzelf te zijn. Just ‘Me, Myself and I! Niet omdat het niet goed ging in mijn leven, maar om gewoon weer even stil te staan bij wie ik ben. Ik was toen 33 jaar oud. Al tien jaar fulltime aan het werk en er toen toch voor gekozen om terug naar school te gaan en me compleet te laten omscholen namelijk; van Bank- en Verzekeringswezen naar HRM & Toegepaste Psychologie. Ik had net mijn scriptie ingeleverd van mijn vierjarige opleiding, dus ik was echt toe aan ‘some me time’. Mijn partner steunde mij volledig in mijn plan (en daar ben ik stiekem erg trots op).

Ik wilde een plek waar ik me kon verdiepen in de geschiedenis van het land. Waar ik als vrouw veilig kan rondlopen en waar het ook echt ‘leeft’. Na heel wat onderzoek, koos ik voor Krakau, Polen. Wat ik niet verwachtte was dat Krakau hoog op het lijstje staat van veilige steden binnen Europa.

De vlucht erheen was ook voordelig. Ik was nog geen € 50,- kwijt en had een trolley en een rugzak mee. Een appartement/studio voor vijf nachten was € 82,50. Dit is geen geld, dacht ik nog. Een goed begin, vond ik.

Nu nog wat dingen vooraf boeken. Hiervoor gebruik ik eigenlijk altijd de Get Your Guide app of website. Er waren een aantal dingen die ik zeker wilde doen en zien. Krakau heeft een geschiedenis vol Tweede Wereldoorlog-verhalen. Via de Get Your Guide app regelde ik mijn bezoek aan Auschwitz. Een niet te missen tour als je in Krakau bent. Ik kocht een Krakau City Pass, waarmee je gratis kan reizen met het openbaar vervoer en toegang hebt tot enorm veel musea, zoals de Schindlers Fabriek, ondergrondse musea en kerken. Helaas heb ik met die pas geen toegang tot de bekende WawelKathedraal, dus ik kocht daarvoor nog een ticket incl. audiogidstour.

Eindelijk was het zover! Ik vertrok dan echt alleen naar Krakau. En het gekke is dat het wel erg onwennig voelde allemaal. Je bent echt alleen! Mijn vlucht vertrok laat in de middag. Toen ik in Krakau landde was het al donker. Nu moest ik van het vliegveld naar mijn appartement. Ik schrok even van het feit dat Pools veel andere tekens gebruikt in hun taal. Ik herkende helemaal niets en er was weinig vertaald in het Engels. Tja, ik moest toch de trein hebben naar het centrum. Dus ik kocht (denk ik) een kaartje voor nog geen € 0,70 cent, inclusief studentenkorting, want ja toen was ik nog ‘student’. Maar iets in mij zei… dit is toch wel heeeel goedkoop, maar ik gok het maar op. Ik werd wel gecontroleerd, maar het was helemaal prima. Eenmaal op het station dacht ik; ik kan wel allemaal moeilijk doen met de bus, maar ik pak lekker een Uber naar mijn appartement! Net zo makkelijk. Tot mijn verbazing is de Uber ook enorm goedkoop. Voor nog geen € 2,- was ik al bij mijn appartement voor een rit van tien minuten (ik herinner mij dat ik in Londen voor een rit van tien minuten al 12 pond kwijt was… Wat een verschil!). Dus vanaf nu vervoer ik mijzelf alleen nog maar met Uber! #luxekind

Wat moet je zeker doen in Krakau?

Auschwitz – Birkenau (Auschwitz II):

Wat had ik zin in deze dag. Ik houd van historie en ik ben nog nooit echt geconfronteerd met de historie van de Tweede Wereldoorlog. Dus ik wilde dit echt zien en ervaren. Normaal ben ik niet zo van een groeptour, alleen nu had ik er bewust voor gekozen. Om alleen door Auschwitz te lopen zonder gids leverde mij uiteraard heel weinig informatie op. Dus ik koos ervoor om toch met een groep mee te lopen, inclusief gids. Hier was ik maar al te blij mee. Zo’n gids is echt een toegevoegde waarde. Zij kunnen je vertellen wat er daadwerkelijk gebeurde binnen Auschwitz en Auschwitz II. Zo veel indrukwekkende verdrietige verhalen. Ik werd zo verdrietig dat er daadwerkelijk mensen zijn die andere mensen zo veel pijn en leed hebben aangedaan en er soms ook van kunnen genieten. Onwerkelijk allemaal. De vele verhalen. Waar ik wellicht nog wel het meeste van ben geschrokken, is het binnenlopen van de gaskamers van Auschwitz. Je hebt al over het terrein gelopen en vele verhalen aangehoord, maar wat er met mij gebeurde toen wij de gaskamers in liepen was echt onwerkelijk. Mensen werden de gaskamers ingelokt met het idee dat zij mochten gaan douchen. Hele families kwamen net aan op Auschwitz na een zeer lange treinreis. De deur ging op slot en ze werden meteen vergast. Het klinkt wellicht zweverig, maar de energie die in de gaskamers hing is verschrikkelijk. Ik voelde paniek, ik voelde pijn, ik voelde angst en teleurstelling. De tranen sprongen mij hier in de ogen. Overladen van verdriet. Dan hebben we het hier alleen nog maar over Auschwitz I, hierna gingen we nog naar Birkenau of te wel Auschwitz II. Auschwitz II ligt drie kilometer verder, een veel ruimer opgezet terrein. Speciaal gemaakt om nog meer mensen vast te houden of te doden. Hier zijn de gaskamers niet meer intact, maar de omvang van deze gaskamers zijn beduidend groter dan op Auschwitz I.  Wat een indrukwekkende dag. Zo veel verhalen, zo enorm intens, maar wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan!

Dus tip 1: ga naar Auschwitz-Birkenau en neem een gids. Zo krijg je echt de diepgang en je leert enorm veel. Vergeet je gids niet te tippen! Veel mensen uit mijn groepje deden dit niet… Jammer want het zijn vaak studenten die dit erbij doen.

Tip 2: Ga nooooooit alleen hierheen! Ik dacht dat ik dit wel alleen aan kon, maar omdat ik zo gevoelig ben, was dit voor mij enorm intens.

Dit moet je ook doen in Krakau:

  • Marktplein Rynek Glowny: In het centrum van Krakau bevindt zich een van de grootste pleinen van Europa. In het midden vind je de Sukiennice (lakenhal) met leuke kraampjes en musea. Toren van het Raadhuis (gesloten in januari en februari). Het plein wordt omringd door leuke restaurants, barren en toegang tot verschillende keldercafe’s.
  • Wawel Kathedraal: ik had via Get Your Guide entreekaarten gekocht met audiogids voor € 4,-. De Wawel Kathedraal is gevestigd op de hoogste heuvel van Krakau waar ook de Royals van Polen wonen. Ik bezocht enkel het museum van de kathedraal en de kathedraal zelf. Uiteraard kan je het paleis ook bezoeken.
  • Maak een wandeling door de wijk Podgorze: de wijk kent enorm veel historie die veel toeristen eigenlijk niet kennen, of simpelweg niet de tijd voor nemen. Wanneer je voor kiest voor de reisgids ‘Time to momo’, krijg je er heerlijke wandel routes bij de je door de wijk loodsen met fascinerende weetjes! Ik deed dit met gemak in mijn eentje en vond het heerlijk!
  • Wandel van de wijk Podgorze naar de wijk Kazimierz (of andersom) via de wandelbrug: Lekker slenteren door de wijk en dan de wandelbrug nemen naar de meer hippere wijk Kazimierz. Deze wijk bruist enorm. Veel vintage winkels en hippe (vega) lunchrooms of restaurants! Keuze genoeg hier! Wandel hier ook zo nu en dan een boekenwinkel binnen, of bekijk de gave graffiti!
  • Omdat ik echt tijd voor  mijzelf wilde, heb ik ervoor gekozen om niet naar de Wieliczka-zoutmijn te gaan. Ik kwam echt voor mijn rust, in plaats van hot naar her te gaan. Heb je meer tijd, dan zou ik deze mijn zeker ook bezoeken. Je bent er wel een dag(deel) voor kwijt. Je hebt touroperators waarbij je dit kan combineren met Auschwitz.

Thing to do met de Krakau City Pas

De Krakau City Pas kent enorm veel mogelijkheden. Je hebt hiermee zo enorm veel toegang tot verschillende kerken en musea. Ik had de pas voor twee dagen gekocht voor € 22,-. Naar mijn mening heb ik dat er zeker uit gehaald.

Centrum Krakau (Stare Miasto):
In het centrum van Krakau bezocht ik namelijk;
de Maria kerk: De grote concurrent van de Wawelkathedraal. Het plafond was vroeger zelfs hetzelfde. Dat is nu niet meer het geval. Wat wel leuk is, is dat elk uur een wachter de trompet speelt. Die hoor je dan over het hele plein. Dit is een vaste traditie omdat in 1241 een wachter door het spelen van de trompet, de stad waarschuwde voor gevaar buiten de stad. Helaas werd hij gedood door een pijl en zijn trompetspel eindigde toen abrupt. Dit wordt tot op heden nagespeeld als eerbetoon naar de wachter uit 1241. Ga dit zeker kijken!
Main Market Underground Museum: In 2005 hebben er opgravingen plaatsgevonden op het bekende Marktplein van Krakau. Deze opgravingen hebben zij goed bewaard en het is zeker de moeite om hier doorheen te wandelen. Polen kent stiekem wel een mooie historie!
Galeria Polskiego malarstwa: Hier ben ik eigenlijk per ongeluk terecht gekomen. Ik zocht namelijk de ingang van het ondergronds museum. Deze bevindt zich ergens in de Sukiennice (lakenhal, het bekende gebouw op het marktplein.) Ik dacht ‘museum’ te herkennen in het Pools, en dat was het ook, alleen niet het ondergronds museum. Dit was een zeer klassiek museum waar ik ook met mijn City Pass gewoon gratis in kon. Ach, nu ik er toch ben, dan bekijk ik de prachtige schilderijen ook maar!

Wijk Podgorze:
Schindlers Fabriek: Het fijne van de City pass is dat je bij Schindlers Fabriek meteen in de rij kan staan om naar binnen te mogen (tenzij je graag een audiogids wenst). Wil je dit niet? Dan mag je je pas laten zien en loop je zo naar binnen. Je krijgt er een soort Skip The Line ervaring van. Want vele toeristen moeten eerst een kaartje kopen. Die rij kan je dus voorbij lopen en meteen naar de ingang gaan. Heerlijk!


Apotheek Onder Adelaar: Een mini-museum, maar niet onbelangrijk. De eigenaar heeft veel joden geholpen door ze te laten ontsnappen via de achterdeur. Je wilt het wel gezien hebben.

Wijk Kazimier
Oude Synagoge: De oudste synagoge van Polen. Tot aan de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek voor joden. Helaas is de synagoge compleet geruïneerd door de Duitsers, maar Polen heeft deze na de oorlog weer opnieuw opgebouwd.

Zoals je kan zien, heb ik veel plekken kunnen bezoeken met de City Pass. Dit allemaal voor € 22,-. Dit heb ik er zeker uit kunnen halen! Absoluut de moeite! Er zijn nog veel meer musea te bezoeken met de pas. In totaal kan je veertig musea bezoeken, plus gratis met het openbaar vervoer. Dit heb ik niet gedaan, ik ging steeds per Uber. Wat echt niets kost! Heerlijk!

Food & Drinks in Krakau

  • Eet zeker de Poolse Dumplings!! Niet alleen Azië kent dumplings, ook Polen heeft ze! Deze moet je zeker eten wanneer je daar bent. Ik vond ze echt heerlijk. Maar goed, ik ben gek op alle soorten dumplings!! Ik heb ze gegeten rondom het bekende Marktplein bij Wesele Restaurant.
  • Bezoek een van de vele keldercafe’s rondom het Marktplein. Onder het Marktplein zijn lange routes die leiden naar verschillende barretjes en kroegen. De donkere kelder-kroegen zijn een aparte beleving. Ik bezocht Piwnica Pod Baranami.
  • Drink een Poolse Vodka Sour. Vodka met enorm veel citroensap en suiker. Must try! Ik dronk deze bij Vis-a-Vis.
  • Eet in de wijk Kazimierz. Keuze genoeg en zeker voor ieder wat wils. Van traditioneel Pools tot hippe vega tentjes. Dit is ook de wijk waar je flink op stap kan en waar de feestjes zijn.
  • Eet haring met vodka! Een echte delicatesse in Polen. De combinatie van haring met vodka. Kies een goede bar. Je hebt keuze tussen verschillende , die ze serveren met haring! Ook dit is een MUST TRY! Ik heb dit gegeten bij Herring Embassy.

Op dit moment leven wij nog steeds in een tijd waarbij het Coronavirus in de wereld heerst. Wil je in het buitenland op vakantie? Controleer altijd welke maatregelen er worden gehanteerd in het betreffende land. Check hiervoor altijd even de website van de Rijksoverheid. Reis veilig en stay healthy!


Vergeet niet mijn social media kanalen te liken!!!

Volg mijn twitter account hier!

Of like mijn Instagramaccount hier!

En vergeet vooral mijn Facebookaccount niet!