Indonesische recepten

Klepon – Zoete kleefrijst balletjes met kokos

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, ben ik 27 weken zwanger. Als zwangere vrouw heb je vaak last van bepaalde ‘cravings’. Voor ik zwanger was, was ik altijd meer van de hartige hap, nu ik zwanger ben, snak ik ineens naar zoetigheid. Ik moet en zal nu Klepon eten.

Zwangere Eer, Gek op Klepon!

Maar wat is Klepon nu precies? Klepon zijn zoete kleefrijst balletjes gevuld met Gula Jawa (palm suiker) in kokos gerold.  Het ziet er wellicht een beetje vreemd uit, omdat de bal zelf groen is. Het groene komt van de Pandanpasta die wordt toegevoegd. Pandanpasta (of extract) wordt gemaakt van de Pandanbladeren, die aan een soort tropische palmboom groeien. De Scheutpalm om precies te zijn. Pandanblad wordt enorm veel gebruikt in de Indonesische keuken. Het wordt vaak met de rijst meegekookt in de rijstkoker, of meegekookt in kokosmelk om een bepaalde aroma te creëren. Voor Klepon gebruiken wij de pastavariant. Dit kan je bij elke toko kopen!

Klepon is een heerlijk zoetig hapje om lekker tussendoor te snacken of juist heerlijk na het avond eten. Ik eet het gewoon wanneer ik er zin in heb, want uiteraard heb ik nu een voorraad in de vriezer liggen zodat wanneer ik er een paar wil, ik er meteen een paar kan pakken. Een voordeel van zwanger zijn.

Neem de tijd wanneer je Klepon maakt! Maar zoals elk Indonesisch gerecht dien je hier tijd en geduld in te stoppen (loempia’s heb je ook niet zo gemaakt, toch?). Nodig lekker wat vriendinnen uit en ga dit vooral samen maken, onder het genot van een goed glas wijn. Je bent bezig, je kletst wat en het grote voordeel hiervan is, wanneer het klaar is, heb je meteen ook wat lekkers te snoepen!

Enjoy!!

Ingrediënten

– 100 gr geraspte kokos
– een beetje zout
– 100 ml kokend water
– 300 gr Ketanmeel (dit is rijstmeel)
– 2 eetlepel Tapioca meel (Gemaakt van Casave, dit maakt het glazig en beetje sticky)
– 250 ml water
– 1 theelepel Pandanpasta
– 1 schijf Gula Jawa

Bereiding

Doe de geraspte kokos in een kom samen met wat zout en het kokend water. Het is belangrijk om dit even goed te roeren. Dit is voor de buitenkant.
Snijd de Gula Jawa fijn. Dit is de vulling van de Klepon.

Doe het water en de Pandan pasta in een glas en roer dit goed door.
Vervolgens doe je de Ketenmeel en Tapiocameel in een kom met een beetje zout. Doe een scheut van het water met Pandan pasta in de kom, mix het steeds, beetje bij beetje. Tot het glas leeg is.

Het deeg moet stevig aanvoelen. Stevig genoeg om er een balletje van te rollen. Wanneer de mix te waterig is, voeg dan Ketanmeel bij. Wanneer het te hard is, kan je voorzichtig water toevoegen.

Pak ongeveer 1,5 vingertop aan deeg. Maak er een balletje van. Druk met je duim een kuil. Voeg een klein beetje gula Jawa toe in de kuil. Maak de kuil nu dicht. En draai weer een balletje.

Als je allemaal balletjes hebt, zet je een pan met water op. Wacht tot het water kookt. Wanneer dit kookt, voeg je de balletjes toe. Wanneer de balletjes gaan drijven, dan zijn deze gaar.

Doe dan de gegaarde groene bal in de eerder gemaakte geraspte kokos kom. Zorg dat de hele bal onder de geraspte kokos komt.

Wanneer de Klepon is afgekoeld kan dit ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Wanneer je deze wilt opeten, dan kun je dit kort verwarmen in de magnetron. Het suiker (Gula Jawa) moet gesmolten zijn.


Vergeet niet mijn social media kanalen te liken!!!

Volg mijn twitter account hier!

Of like mijn Instagramaccount hier!

En vergeet vooral mijn Facebookaccount niet!


The Urban Indo deelt Indonesische gerechten die ze van haar moeder heeft geleerd. Maar veel gerechten kunnen op een andere manier gemaakt worden, omdat elke provincie van Indonesië weer andere gebruiken heeft. Daarom kan iemand anders een gerecht weer compleet anders klaarmaken met andere ingrediënten. Dat maakt de Indonesische keuken zo gevarieerd.