Ayam Pedis
Azie,  Indonesische recepten

Let’s get started again – Ayam Pedis | Pittige kip

Mijn laatste blog post dateert weer van augustus 2020. De laatste maand voor mijn bevalling. De laatste maanden van mijn zwangerschap was geen pretje. Ik kon niet goed zitten, ik kon niet goed staan en liggen kon ik alleen maar op mijn zij. Tja, dan wordt het schrijven van een blog enorm ingewikkeld. Ik had geen rust meer in mijn lijf. Begin oktober 2020 is onze prachtige dochter Havana geboren. Wat een pittige zwangerschap was, werd ook een zware lange bevalling. Helaas was er bij mij geen sprake van een roze wolk, maar juist een hele donkere wolk. (Heel gek hoeveel taboe hier op heerst.)

Ik moest wennen aan mijn nieuwe rol als moeder, terwijl ik zo die rol met enorm veel onzekerheid en angst droeg. Ik was gewend om een bepaald doel voor ogen te hebben en er gewoon voor te gaan. Ik had immers grote doelen behaald zoals het behalen van mijn HBO diploma naast full-time werken. Ik zou het moederschap ook wel gaan rocken, toch? Nee, mijn focus kwam op mijn dochter te liggen want zij verdient alle liefde van mij (die krijgt ze natuurlijk ook!!), ik wilde mij ook niet laten kennen op het werk, dus ook dat kreeg mijn focus (uiteraard na mijn verlof). Maar het schrijven van mijn blog, dat kwam heeeeel hard ‘on hold’ te staan.

Ayam Pedis

(Op)Starten met bloggen
We zijn nu inmiddels ruim anderhalf jaar verder. Ik krijg weer een bepaald ritme terug in mijn leven. Ik heb ondertussen ook ontdekt dat je beter bepaalde dingen kan ‘loslaten’ in de opvoeding. Dit geeft meteen even ruimte in je hoofd (al lukt mij dat tot op heden nog niet altijd hoor). Daarbij heb ik ontdekt dat je moet doen wat je energie geeft. Nou, toevallig krijg ik energie van schrijven.
In overleg met mijn partner zal ik geregeld ervoor kiezen om de zaterdagochtend, -middag te gebruiken voor mijn blog en dat doe ik niet thuis waar mijn dochter de leukste afleiding is, maar ik zit heerlijk in een lunchroom. Weg van alle afleidingen thuis.

Ga ik weer geregeld posten? Dat durf ik nog niet te zeggen, laten we maar eens kijken of ik dit ritme kan vasthouden en ik ben blij wanneer ik elke twee weken een blog online heb. Zolang ik er maar plezier van ervaar!

Tja en nu zit ik hier…. Waar zal mijn eerste blog over moeten gaan.. ? Eten, reizen, of ga ik mijn blog uitbreiden over andere onderwerpen, waar ik veel interesse in heb, zoals feminisme of ADHD? Nee ik houd het nu makkelijk, we gaan gewoon voor een heerlijk recept!

Ayam Pedis – Pittige kip
We gaan voor de pittige kip!!!! Jammie! Mijn eerste blog kan wel een beetje pit gebruiken na zo’n lange tijd. Ayam pedis (pittige kip) is makkelijk en snel te maken. Naast de Ayam pedis, maak je gewoon witte rijst met komkommer acar (atjar). Niet moeilijk doen als het makkelijk kan toch?

Food prepping
Wanneer je ook fan bent van ‘food preppen’, onthoud dit gerecht. Je kan dit makkelijk in het weekend maken en in grote getale. Wanneer het gerecht is afgekoeld, kan je dit makkelijk 3 maanden in de vriezer bewaren. Free tip: Vries het in in porties van 1 of 2 personen.
Opwarmen  doe je makkelijk in een pan met een beetje olie. Zorg wel dat het gerecht ontdooid is. Maak er witte rijst bij (gebruik een rijstkoker) en wat komkommer acar (atjar) en je avondeten staat binnen 20 minuten op tafel.

Kip kluivenDon’t be ashamed!
Voor dit gerecht is het belangrijk dat jij jouw favoriete deel van de kip kiest. Ik kies vaak voor of kippendij (met vel) of kip karbonade met bot en vel. Maar je kan ook voor kipdrumsticks, vleugels of van die heerlijke tv-sticks gebruiken. Zolang er maar heerlijk gekluifd kan worden. Handen mogen vies worden. In Indonesia worden de meeste gerechten met handen gegeten, dus blame it on our culture wanneer je handen vies zijn. Het mag echt!

Selamat makan iedereen!

Ingrediënten
(voor 4 tot 6 personen, of 3 a 4x invriezen)

 • 1 a 1,5 kilo kip (drumsticks kan je vaak per kilo kopen in de supermarkt)
 • 6 tenen knoflook
 • 2 middelgrote uien
 • 10 tot 15 spaanse pepers (Lombok)
 • (optioneel, 4 a 5 cabe- rawit. Kleine rode pepers, die zijn extra pittig)
 • 3 salemblad (aziatische laurierblad)
 • 2 duimen Laos (familie van gember)
 • 5 Daun Jeruk Perut (Citroenblad)
 •  (optioneel: Kleine duim  trassi, garnalenpasta. Let op dit stinkt, maar enorm smaakvol in het gerecht)
 • Kippenbouillonpoeder (of maggiblok 2, zitten per 2 verpakt)
 • Zout naar smaak
 • Zonnebloemolie om in de bakken
 • Zonnebloemolie voor marinade.

Benodigdheden
Snijplank
– Goed scherp koksmes
– Blender, mixer of keukenmachine  
– Wokpan
– Pan met (zonnebloem) olie om in de bakken (frituren)

Bereiding Ayam Pedis | Pittige kip

Sambal Marinade
Je start met de bereiding van de sambalmarinade die de kip gaat omringen.
Snijd de uien in stukjes, pel de knoflooktenen, (Optioneel trassi) en snijd alle pepers in grove stukken. Laat je de pitjes erin, dan wordt het gerecht pittiger. Haal dus de pitjes eruit, wanneer je het niet al te scherp wilt hebben. Doe alles in de blender (of mixer) met een kleine scheut zonnebloem olie. Stop met mixen wanneer de ui, knoflook , (trassi) en pepers goed smeuïg zijn.

Bakken van de kip
In Indonesia wordt veel van de onderdelen van een gerecht eerst gebakken (of gefrituurd), zodat de marinade goed blijft plakken aan, in dit geval, de kip. Dit is daarom enorm belangrijk en je hebt meteen de kip gaar! 
Vul een diepe pan met een halve fles zonnebloemolie. Zet in het begin op hoog vuur. Wanneer de olie heet is, voeg je een voor een de door jou gekozen kip in de olie. Bak deze tot de kip rondom geelgoud is.  Laat de gebakken kip uitlekken.

(Wanneer je deze stap hebt afgerond, dan is het nu tijd om jouw witte rijst te bereiden. Heb je een rijstkoker? zet hem nu aan. LET OP, was je rijst goed!)

Samenvoegen ingrediënten

Pak jouw wok pan en doe hier een scheut olie in. Wanneer de olie heet is, voeg je de sambalmarinade toe. Wok dit goed gaar, voeg het salemblad( Aziatisch laurierblad) , Daun Jeruk Perut (citroenblad) en laos (familie gember) toe. Roer een paar keer goed door. Hierna voeg je de gebakken kip een voor een toe. Zorg dat de kip goed bedekt wordt door de sambalmarinade.

Klaar!!!

Heerlijk met witte rijst en komkommer Acar

Dit gerecht is vaak een dag later nog beter van smaak! Dus als extra tip, maak dit vooral een dag van te voren!

Ben je aan het ‘food preppen’ geweest, laat het gerecht eerst goed afkoelen voor je deze in de vriezer stopt!


The Urban Indo deelt Indonesische gerechten die ze van haar moeder heeft geleerd. Maar veel gerechten kunnen op een andere manier gemaakt worden, omdat elke provincie van Indonesië weer andere gebruiken heeft. Daarom kan iemand anders een gerecht weer compleet anders klaarmaken met andere ingrediënten. Dat maakt de Indonesische keuken zo gevarieerd.


Vergeet niet mijn social media kanalen te liken!!!

Volg mijn twitter account hier!

Of like mijn Instagramaccount hier!

En vergeet vooral mijn Facebookaccount niet!

0 0 stemmen
Article Rating
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronny
Ronny
2 jaren geleden

My favorite!