Indonesische recepten

Bami Goreng- Bamie Gerecht

Je hebt rijst liefhebbers of bami (of mie) liefhebbers. Ik behoor tot de laatste categorie. De liefde voor Bami goreng is bij mij ontstaan, omdat ik vroeger naar mijn gevoel simpelweg te veel (witte) rijst at. Toen ik klein was, at ik ontzettend veel Indonesisch. Vaak witte rijst of Nasi Goreng. Tja, wat wil je met een Indonesische moeder. Mijn Nederlandse vriendinnetjes aten veel aardappels met groente en vlees. Of friet en stamppot. Ik wilde dat ook, alleen mijn moeder kende voornamelijk Indonesische gerechten. 

 Nu achteraf voel ik me ‘blessed’, maar wanneer je jong bent, wil je vaak wat je vrienden ook hebben. Dus ik was rijst vaak beu. Een gulden middenweg was dan Bami goreng. Want ja, dat was tenminste geen rijst. Uiteindelijk leerde  mijn moeder later wel Nederlands koken. Ze maakte dan vaak voor mij een aardappelgerecht , terwijl zij zelf gewoon Indonesisch at. Wat een liefde, welke moeder kookt er nu twee gerechten? Ik ben blij dat ik dit ondertussen ontgroeid ben. Want ik geniet nu intens van de Indonesische keuken.

Benodigdheden

 • Kookpan
 • Wokpan
 • kleine koekenpan
 • Snijplank
 • goed mes
 • Knoflookpers

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 pakken mie (Ik gebruik de mie van het merk Atoom, Mie Asli)
 • Zak Choy Sam (toko)
 • 2 grote uien
 • 3 knoflook tenen
 • 500 gram kipfilet of kippendij
 • Optioneel Roze Garnalen
 • 2 tot 4 maggieblokjes (per 2 verpakt) 
 • 2 tot 4 el Oester saus 
 • 5 el Ketjap Manis 
 • Witte peper
 • Flinke scheut Zonnebloem olie voor in de wokpan 

Bereiding 

Kook de mie in water. Belangrijk; zorg ervoor dat de mie net niet gaar is. Omdat je de mie later ook in de wokpan toevoegt, zal de mie nog doorgaren. Wanneer je de mie afgiet, voeg je er een scheut zonnebloem olie door, zodat de mie niet aan elkaar gaat plakken.

Zet de wokpan op het vuur en voeg de zonnebloemolie toe in de wok. Snipper ondertussen de ui. Als de olie warm is, voeg je de uien erbij. Wanneer deze wat glazig is, pers dan de knoflook boven de wok. Zet het vuur laag. De knoflook mag niet aanbranden. Ben hier alert op, want anders wordt de smaak van de knoflook erg bitter. In de tussentijd heb je de kans om de kip in blokjes te snijden. Ik houd zelf van wat grotere blokjes. 

Wanneer alle kip is gesneden, dan kan deze ook in de wok. Roerbak dit even goed! (Wanneer je garnalen gebruikt, dan mag je deze er ook toevoegen.) 

Op het moment dat de kip licht gekleurd is, gaan we de smaak toevoegen. Beginnend met de maggieblokjes. Verkruimel deze boven de wok. Gevolgd door de oestersaus, ketjap manis en wat witte peper naar smaak. (Zout mag worden toegevoegd naar smaak, maar let op, de maggieblokjes zijn ook al gezout.)

De mie heb je al in een vergiet, dus wordt het nu tijd om de mie in delen toe te voegen. Je pakt steeds een flinke hand en voegt deze toe in de wok.  Roer alles goed door elkaar, voeg opnieuw een hand toe en blijf dit doen tot alles goed doorgeroerd is. 

In de tussentijd snijd je de Choy Sam in kleine stukken. Deze voeg je weer in etappes toe. Ook nu blijf je alle ingrediënten in de pan goed doorroeren. Je ziet de blaadjes van de Choy Sam wat krimpen, zoals spinazie dat ook doet. De stengels mogen knapperig blijven. 

Proef goed of de smaak in orde is. Je kan eventueel een klein beetje soja saus toevoegen voor de smaak maar ben hier voorzichtig mee. De smaak kan overheersen. 

In de supermarkt vind je vaak Paksoi. Je zou de Choy Sam kunnen vervangen met Paksoi. Wanneer je het vlees weglaat, heb je meteen een vegetarische variant. 

Vergeet niet mijn social media kanalen te liken!!!

Volg mijn twitter account hier!

Of like mijn Instagramaccount hier!

En vergeet vooral mijn Facebookaccount niet!The Urban Indo deelt Indonesische gerechten die ze van haar moeder heeft geleerd. Maar veel gerechten kunnen op een andere manier gemaakt worden, omdat elke provincie van Indonesië weer andere gebruiken heeft. Daarom kan iemand anders een gerecht weer compleet anders klaarmaken met andere ingrediënten. Dat maakt de Indonesische keuken zo gevarieerd.

5 6 stemmen
Article Rating
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Niki
3 jaren geleden

Klinkt heerlijk, ik ga het proberen!

Roëlla
Roëlla
3 jaren geleden

Lekkeeeeer! Nu al trek in!

Joshua
Joshua
3 jaren geleden

Yess, eindelijk live! We gaan zeker weten van alle recepten genieten?

Marieke
Marieke
3 jaren geleden

Leuk Eer, ziet er heerlijk uit!! Succes en we gaan genieten van je recepten!

juanita
juanita
3 jaren geleden

Ziet er heerlijk uit!?gaan we gauw eens proberen?

trackback

[…] Lekker met Nasi Goreng of Bami Goreng… […]